Door Dirk & Floortje

Af en toe stilstaan in een drukke maatschappij

Posted by on sep 1, 2010 in Dieet & Gezondheid |

Er is al heel wat geschreven over een gezonde levensstijl. Iedereen heeft het er over, maar weten we eigenlijk wel wat het is? Wie bepaalt wat er gezond is? En hoe kom je er achter of jouw levensstijl hieraan voldoet? Waarschijnlijk is er geen exact antwoord op deze vragen. Iedereen is namelijk anders, en toch streven we allemaal naar hetzelfde. Een goed moment om bij onszelf te rade te gaan.

Snelle of gezonde hap?

Het is een open deur: eet veel groenten en fruit. Natuurlijk weten we dat, maar waarom komt het er dan zo vaak niet van? Kunnen we het succes verklaren van de fastfoodketens en het steeds groeiende assortiment aan kant-en-klare maaltijden? Ja, dat kunnen we. We zijn namelijk geen supermannen en –vrouwen. Iedere dag leven we ons leven in een maatschappij die constant veranderd. De eisen worden steeds hoger; de verwachtingen steeds groter. We doen ons best om niet van die hogesnelheidstrein te vallen, en daarom moeten we keuzes maken. Een halfuur in de keuken staan om verse groenten te snijden of een maaltijd in de magnetron zetten die na – ping – 3 minuten klaar is?

eten uit de magnetron

Het leven is een sport

Een andere overtuiging die we allemaal delen: sport is gezond. We streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat lichaam proberen we op verantwoorde wijze in ere te houden. We moeten het er immers een heel leven mee doen. Dus ja, we willen het voeden met de juiste ingrediënten en we willen het in balans houden door te sporten. Maar waar halen we de tijd vandaan om aan deze verwachtingen te voldoen? Het is niet verkeerd om er ook eens bij stil te staan dat we veelal vanaf de vroege ochtend tot de late avond constant in actie zijn. Werken, kinderen naar school brengen, het huishouden runnen, boodschappen doen, … Stilzitten is in deze samenleving nauwelijks nog mogelijk. Dus, ook al sta je niet iedere dag in het fitnesscentrum op een loopband of spinning bike; het (be)leven van iedere nieuwe, drukke dag is een sport op zich.

Harmonie

Zoals vaak is het dan ook hier weer de boodschap om de juiste balans te vinden. Overdrijf niet in je verwachtingen en laat je niet meeslepen in tijdrovende avonturen die geen toegevoegde waarde leveren in je leven. Kies voor jezelf, breng rust in je hoofd en behandel je lichaam met het respect dat het verdient. Je hebt nog een heel leven te gaan en daar wil je toch het beste uithalen?